Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین از میزان، علی عابدزاده در مراسم ورود ۵ فروند هواپیمای ای‌تی‌آر به فرودگاه مهرآباد بیان کرد: وظایف سازمان هواپیمایی کشوری در کنار تامین ایمنی، توسعه صنعت حمل و نقل هوایی در کشور است.

وی افزود: سرمایه گذاری حمل و نقل هوایی در حوزه مسیر‌های خاص شهر‌های خاص صورت گرفته، اما به دلیل بی‌توجهی که سال‌ها رخ داده امروز در ۱۴ فرودگاه کشور ۹۰ درصد جابجایی‌ها انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در توضیح سیاست‌های این سازمان توضیح داد: سیاست‌ها طوری تعیین شده که سازمان هواپیمایی مشوق‌هایی برای سرمایه‌گذاران دارد و در صدور مجوز تسهیلاتی فراهم کرده تا به حداقل سرمایه در توسعه منطقه محضر داشته باشد.

عابدزاده تاکید کرد: سازمان هواپیمایی کشوری تلاش کرده مشکلات و ساختار ضعیف حمل و نقل هوایی را اصلاح کند، امروز شرایط متفاوت شده و هواپیما‌هایی که وارد ناوگان شده‌اند در توسعه مناطق موثرخواهند بود.

وی یادآور شد: ایران برای توسعه هیچ گونه راهی را جز انتخاب این هواپیما‌های توربوتراپ ندارد که برای مسافت‌های تا ۵۰۰ کیلومتر اقتصادی است.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در توضیح عوامل توسعه منطقه‌ای اظهار کرد: برای توسعه منطقه‌ای حدود ۶ نوع هواپیما نظیر جت‌ها، MRG ها، CRG هاو .. است که زیر صد نفر هستند سری دوم هم توربوجت‌های کانادایی، Q۴۰۰ و ATR‌ها هستند.

وی در این باره افزود: ای‌تی‌آر‌ها بازار پایدار دارد، صد مسیر برای این هواپیما‌ها وجود دارد که رقیبی برای آن نیست.

عابدزاده یادآور شد: اصولا حمل و نقل هوایی ضعیف‌ترین سود را بین بیست صنعت سودده دنیا دارد و سعی می‌کنیم به اتفاقات در حاشیه جواب ندهیم و وقتی برای پاسخگویی به مسائل غیر تخصصی نداریم.

وی با تاکید بر اینکه‌ای تی‌آر‌ها قطعا برای کشور پرکاربرد هستند، گفت: هواپیما‌های‌ای تی‌آر قطعا برای کشور پرکاربرد هستند و مسائل بازرگانی و عملیات متفاوتی را می‌طلبند.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری اظهار کرد: کمیسیون سانحه‌ای مستقل امروز در سازمان هواپیمایی کشور داریم که تاکنون نبوده و رئیس کمیسیون بررسی سانحه هیچوقت جزو کارشناسان دفتر پرواز و .. نبوده است.

وی تاکید کرد: ما برای گذر از تحریم برنامه مدونی داریم، ولی به دلایل امنیتی این برنامه را اعلام نمی‌کنیم.

عابدزاده در انتها خاطرنشان کرد: در حال حاضر برنامه‌ای داریم تا از حداکثر ظرفیت‌های کشور با برنامه‌های مشخص در صنعت حمل و نقل هوایی استفاده کنیم.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: تحریم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۱۶۴۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای نوبت‌دهی الکترونیکی در پایانه‌های بار سراسر کشور در راستای توزیع عادلانه

مهرداد حمداللهی، مدیرکل دفتر حمل و نقل کالای سازمان راهداری و حمل و نقل در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران  با بیان اینکه تسریع وتسهیل و افزایش ظرفیت حمل بار از سوی رانندگان را سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای در دستور کار خود قرار داده است گفت:  برنامه ریزی جامع برای واردات کالا‌های اساسی و توزیع متناسب آن در بنادر مختلف و پرداخت به موقع کرایه رانندگان توسط صاحبان کالا یکی از مهم ترین اقدامات در این حوزه به شمار می رود.

وی بیان کرد: تهیه سامانه پرداخت متمرکز کرایه حمل در شرکت‌های صاحب کالا همچنین درخواست اعلام بار به صورت مستمر و در طول سال از سوی صاحبان کالا یکی از مهم ترین برنامه هایی است که در بخش تسریع در حمل کالا و بار در دستور کار خود قرار داده ایم.

مدیرکل دفتر حمل و نقل کالای سازمان راهداری و حمل و نقل تاکید کرد:  عدم تداخل زمانی درخواست حمل با زمان اوج درخواست یا ورود سایر کالا‌ها و همچنین زمان برداشت محصولات کشاورزی از دیگر برنامه هایی است که در این بخش در دستور کار قرار داده ایم.

حمداللهی با بیان اینکه در راستای تحقق شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم سازمان راهداری برنامه هایی را در دستور کار خود قرار داده است گفت:  توزیع عادلانه بار از طریق توسعه اعلام بار و نوبت دهی الکترونیکی در پایانه‌های بار سراسر کشور همچنین  توسعه و اجرای فاز‌های اجرایی بعدی بارنامه الکترونیک شامل ارسال پیامک یکبار مصرف otp برای رانندگان و اجرای طرح‌های احراز هویت ذینفعان بارنامه از برنامه هایی است که امسال در حوزه توزیع بار اجرایی خواهد شد.

وی بیان کرد:  بازنگری و ابلاغ ضوابط جدید بازارگاه‌ها با رویکرد جهش تولید خدمت با مشارکت مردم و  توسعه کمی و کیفی شرکت‌های حمل و نقل بزرگ مقیاس در کشور و تقویت نظارت بر فعالیت آنها از مهم ترین برنامه های است که امسال به مرحله اجرایی وعملیاتی شدن می رسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی

دیگر خبرها

  • تمدید زمان ارسال درخواست تسهیلات حمایتی شرکت های دانش بنیان
  • امتیاز ویژه برنامه اعزام به خارج از کشور در «ایران هلث» اعطا می‌شود
  • امتیاز ویژه برنامه اعزام به خارج از کشور در «ایران هلث» اعطاء می‌شود
  • پیمایش چهارگانه ۲۶۲ هزار کیلومتر از سطح کشور در برنامه هفتم توسعه به روش ژئوفیزیک هوابرد
  • سقف ۱۵ میلیارد تومانی تسهیلات برای شرکت‌های دانش‌بنیان صنعت هوانوردی
  • اجرای نوبت‌دهی الکترونیکی در پایانه‌های بار سراسر کشور در راستای توزیع عادلانه
  • تمجید مالی از واکنش مناسب ایران علیه رژیم صهیونیستی
  • نگاه ویژه ایران به توسعه همکاری با آفریقا
  • تأکید امیرعبداللهیان بر تحریم تسلیحاتی و تجاری اسرائیل
  • سرمایه‌گذاری در ۱۰۰ شرکت بورسی ایران هیچ ریسکی ندارد | بزرگ‌ترین بازار بورس ناشناخته جهان مربوط به ایران است